FAQ en Kennis:

Wat is Vintage, Retro en Antiek?

 • Er is discussie over wat bepaalt of een item Vintage is;  sommigen vertrouwen op de definitie van alles wat oud en waardevol is alleen objecten dicteert die oud genoeg zijn om "gebruikt" te zijn, maar niet meer dan twee generaties oud.

 

 • De termen Vintage, Retro en Antiek worden vaak door elkaar gebruikt en hebben enige overlap maar de woorden hebben verschillende betekenissen. Retro verwijst naar stijlen uit een vorig tijdperk, terwijl Vintage verwijst naar een ouder object dat een belangrijke waarde bevat en ten slotte verwijst Antiek naar een item uit het vorige tijdperk of minstens 100 jaar oud. Antiek in Engeland is minstens 130 jaar oud. Een verwante term is de oudheid, die iets uit voorbije tijdperken aanduidt of eenvoudig gezegd; oud.

 

Aankoop bij een ''Realistische Prijs'' ;  Wat is een realistische prijs ? 

Tips voor Vintage, Retro en Antiek aankopen:

 • Een realistische prijs kan niet bepaald worden door één iemand of zeg maar wat; maar een realistische prijs kan bepaald worden door het gemiddeld prijs van de Marktprijs; deze kunt u vergelijken met andere bedrijven of winkels prijzen via internet / Google want tegenwoordig bijna elke bedrijf / winkel hebben hun een eigen website / webwinkel.  

 

 • Door de keywords of het productnaam met eigenschap zoekt u dan op internet  via de Google; Afbeeldingen bijvoorbeeld zoekt u ; Antieke kristallen kroonluchter of  “Kristallen kroonluchter antiek” : bij de Google Afbeeldingen daar ziet u veel foto’s van antieke kristallen kroonluchters met prijzen van verschillende bedrijven / winkels.

 

 • Vandaar kunt u vergelijken met de prijzen van het product en ook zeer belangrijk dat u de details / omschrijving verdiept en controleert over; de merk (als een item dat heeft) en de kwaliteit van het product bijv. welke materiaal het van gemaakt is, de maat, de leeftijd en ook hoe is staat van het product; omdat de meeste vintage, retro en antiek gebruikt zijn geweest. Met deze gereedschap; weet u ieder geval het gemiddeld prijs of realistische prijs van het product.

 

 • Maar let op: een realistische prijs van Vintage, Retro en Antiek sommige  zijn uitzondering van de Marktprijs ; bij het  zeldzame artikelen / collectie  bijv. antiek en oude kunst het wordt gedaan door middel van taxatie / schatting waarde door het beroep van antiquair / of expert.   
   

 

Wat zijn de Verschillen tussen de Handgeknoopte en Machinale tapijten en de kwaliteit van materiaal en soorten? 

 • Origineel handgeknoopt / of handgemaakt tapijten de meeste zijn gemaakt bijv. van wol; wol katoen en wol / zijde. Origineel handgemaakte tapijten zijn meestal de kleuren iets meer dover/somber dan het machinaal gemaakt.

 

 • Het materiaal gemaakt van zijde, Wol/zijde tapijt zijn de meest prijzige en kostbare dan normale wol gemaakt, als het van zijde, wol/zijde gemaakt is voelt het altijd zachter aan comfortabel, dunner en flexibel dan normale wol gemaakt. Zijde, wol/zijde ziet er glanzig uit, sommige zit er veel wrijving; lijkt vlekken op het tapijt terwijl het tapijt is helemaal nieuw. En meestal zijn de tapijten gemaakt van zijde, wol/zijde zijn fijn tot zeer fijn handgeknoopt.

 

 • Maar Let op; tegenwoordig van Machinaal gemaakt van hoge technologie fabriek die maakt bijna exact; het lijkt op zeer fijn handgeknoopt tapijt en lijkt ook op het wol zijde gemaakt, het is ingewikkeld / moeilijk om na te kijken, als u heeft geen ervaring met origineel handgemaakte tapijt; koopt u dan bij een ervaren tapijten bedrijf of winkel; dan heeft u geen risico van ‘’Goedkoop is Duurkoop!’’

 

 • Het machinale tapijt:  tegenwoordig zie je vooral veel machinale tapijten; ze zijn gemaakt van de fabriek deze kunnen ze snel vervaardigen en het tapijt die gemaakt is van machinaal ook zeer betaalbaar minder dan het origineel handgeknoopt tapijt die heeft veel tijd nodig om te maken, handgemaakte tapijten ook afhankelijk met knoopdichtheid; meestal zijn fijn handgeknoopt en duurt een zeer lange tijd om te vervaardigen; daarom de meest van fijn /of  zeer fijn handgeknoopt tapijten zijn zeer kostbaar.

 

 • Het tapijt van machinaal gemaakt zijn vrolijke kleuren dan originele handgemaakt, meestal zijn machinale tapijten gemaakt van polyester en ze voelen harder en lichter dan wol gemaakt. Als je het gaat uitrollen blijven de randen op het eind meestal tijdelijk omhoog staan van het tapijt/ vloerkleed (blijft hangen) en zit niet vast op de grond.

 

 • Sommige machinale tapijten zijn gemaakt van hoge kwaliteit van materiaal bijvoorbeeld;  zuiver scheerwol, wol katoen meestal ze zijn zacht, comfortabel gevoel en blijf stevig op de grond. De hoge kwaliteit van het machinale tapijt zijn bekende merken zoals Louis De Poortere van oude tapijten fabriek in België  

 

Sieraden

Wat is goud?

Goud is een scheikundig element symbool Au atoomnummer 79. Het is een geel metalliek overgangsmetaal. Het is sinds de stroom culturen (Nabije oosten van 3500 v. Chr. tot 800 v. Chr.) zeer gewaardeerd en is roestvrij, daarom wordt goud soms "de koning der metalen"genoemd.

Eigenschappen: zuiver goud behoort tot de edelmetalen en is een dicht maar zacht metaal, net iets harder dan zink. Voor het gebruikt kan worden, met het gezuiverd worden en voor de meeste doeleinden wordt het gelegeerd met andere matarialen om het harder te maken. De zuiverheid van goud voor Sieraden wordt gemeten in karaat: zuiver goud is 24 karaat. Veel voor komende zuiverheids graden in Nederland zijn 14 karaat (58,3% goud), 18 karaat (75% goud) een 22 karaat (91,7% goud). Een ezelsbruggetje is om 1 karaat als 4% zuiver goud te banaderen. Goud wordt al lange tijd als waardevol metaal gezien.


Wat is witgoud?

Witgoud is een legering van goud en palladium of nikkel en wordt nogal eens verword met platina of zilver omdat ze qua kleur op elkaar lijken. Vroeger werd meestal nikkel bebruikt voor het legeren van witgoud, dit omdat het goedkoper is dan paladium. Tegenwoordig met (veel) nikkel in verband met de nikkelafgifte binen de Europese Unie niet meer mag worden toegepast. Meestal wordt er een afwerklaag van rhodium voor een meer witte glans toegepast. Dat proces wordt rhodineren genoemd. Deze laag stijt er echter met gebruik vanaf, waardoor de echte kleur van witgoud weer te zien is.

Er wordt vaak beweerd dat de laag rhodium ervoor zorgt dat het sieraad minder krasgevoelig wordt en dus ook minder slijt, maar dat is in zeer beperkte mate waar. Er wordt gezocht maar alteratieven zoals legeren met mangaan en dergelijke omdat palladium door koerswijzigingen erg duur kan worden. Daarnaast worden ook zogennaamde hybride witgoudlegeringen gebruikt, waar zowel nikkel als palladium in zijn verwerkt. Het gebruik van nikkel heeft als voordeel dat het een veel wittere legering oplevert dan een legering met palladium. Deze legering zijn grijzer van kleur. Daarnaast geeft nikkel hardheid en slijtvastheid aan de legering. Witgoudlegeringen met palladium zijn zachter en worden daarom gebruikt in zettingen van (edel) stenen.


Wat is rosé goud?

Rose goud is een gouden en koperlegeringen grote schaal gebruikt voor gespecialiseerde sieraden. Het is ook bekend als roze goud en rood goud omdat het populair was in Rusland in het begin van negentiende eeuw, is het ook bekend als de Russische goud, hoewel deze term enigszins zeldzaam is geworden.

Hoewel de namen worden vaak door elkaar gebruikt, het verschil tussen rood, roos, en roze goud in het kopergehalte - hoe hoger het kopergehalte, hoe sterker de rode kleur. Een veel voorkomende legering voor rose goud is 75% goud en 25% koper door massa (18karaat.) Aangezien rose goud is een, er is niet zoiets als " pure rose goud"'. Een veel voorkomende formulering voor rode goud is 50% goud en 50% koper. Tot 15% zink worden toegevoegd aan koperijke legeringen hun kleur veranderen naar geel of donker roodachtig geel.

De hoogste karaats versie van rose goud is ook bekend als kroon goud, dat is 22 karaats. 18karaats roodgoud kan van 25% koper en 75% goud. Voor 18karaats rose goud, is meestal ongeveer 4% zilver toegevoegd aan de 75% goud en 21% koper om een roze kleur toe geven.

14karaats rood goud wordt vaak gevonden in het Middel-Oosten en bevat 41, 67% koper.


Wat is goud verguld (gold filled)?

Gold filled : dat er door middel van hitte en druk een vrij dikke laag 14 karaat goud (1/20 ste deel van totale gewicht) wordt aangebracht op een basismetaal (meestal koper) is slijtvast en wordt in de regel heel goed verdragen door mensen met een gevoelige huid. Gold filled is een prima alternatief voor echt goud.


Wat is gouden plaat (gold plated)?

Gold plated is een methode van aanbrenge van een dunne laag goud op het oppervlak van een ander metaal, meestal koper of zilver (om verguld), door chemische of elektrochemische plating. Dit artikel heeft betrekking plating methoden die worden gebruikt in de moderne elektronica - industrie.


Wat is 925 sterling zilver?

Sterling zilver is een legering van zilver met 92,5% van de massa van zilver en 7,5% van de massa van andere metalen, meestal koper. De sterling zilver standaard heeft een minimum duizendsten fijnheid van 925. Fijn zilver, Bijvoorbeeld 99,9% puur zilver, is over het algemeen te zacht voor het produceren van functionele objecten, daarom het zilver is meestal gelegeerd met koper om het kracht te geven met behoud van de taaiheid en de schoonheid van de edele metalen. Andere metalen kunnen de koper vervangen, meestal met de bedoelings verbeteren verschillende eigenschappen van de elementaire sterling legering zoals vermindering casting porositeit, waardoor firescale en toenemende resistentie tegen bezoedelen. Deze vervanging metalen omvatten germanium, zink en platina, alsmede een aantal andere toevoegsels.


Wat is zilveren plaat (silver plated)?

Silver plated of sterling silver plated. Dit betekent dat het voorwerp niet van zilver is , maar is verzilverd met een klein laagje zilver.


Wat is platina?

Platina is een buigzaam en kneedbaar metaal dat over een mooie grijs - witte glans beschikt en is goed bestand tegen corrosie door cyaniden, halogenen, zoutzuur en oxideert niet aan de lucht. Omdat het metaal onschadelijk is voor mensen en niet snel dof wordt, is het zeer gechikt om juwelen van te vervaardigen.*** Platina is een kostbaar edelmetaal, af en toe zelfs duurder dan goud.


Wat is titanium?

Titanium of Titaan is een scheikundis element met symbool Ti en atoomnummer 22. Het is een grijs metallisch overgangsmetaal, het is behoort met zirkonium (Zr) hafnium (Hf) en rutherfordium (Rf) to de titaangroep.

Omdat het metaal sterk, licht en erg corrosiebestendig is, en bovendien bestand tegen extreme temperatuurschommelingen, worden titaniumlegeringen veel toegepast bij de constructie van vliegtuigen en rakketen. Daarnaast wordt titanium veel voor sieraden gebruikt. Voornamelijk omdat het sterk, anti - allergeen en goed bewerkbaar is.


Hoe kun je sieraden onderhouden?

Sieraden zijn gevoelig voor water dus met douchen en zwemmen geen sieraden omhouden, ook parfum, haarlak en andere costica artiklen kunnen invloed hebben op de sieraden. Dus spray eerst parfum of en doe daarna sieraden om. Bij de een verkleurt het sieraad eerder dan bij de ander dit heeft ook te maken met de zuurgraad van je huid.


Hoe sieraden schoonmaken?

Mochten sieraden dof worden dan kan je altijd proberen de sieraden met een zilverdoekje op te poetsen. Bewaar je sieraden ook het liefst apart in een afgesloten plastic zakje (gripzakje) in het donker, dit om oxidatie met lucht en licht te voorkomen. (niet in de badkamer ivm. vocht) op deze manier houd je het langst plezier van sieraden.


 

 

Wij maken gebruik van cookies om onze website te verbeteren, om het verkeer op de website te analyseren, om de website naar behoren te laten werken en voor de koppeling met social media. Door op Ja te klikken, geef je toestemming voor het plaatsen van alle cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring.